Somijā militāro inženieru gadadienu svin 25. jūlijā. Šajā datumā, 1916. gadā, somu militāro inženieru rota piedalījās savā pirmajā kaujā Smārdē (Schmarden), Latvijā. Kopā ar vācu jēgeru bataljonu somu sapieri uzbruka krievu pozīcijām ar nolūku tās iznīcināt. Uzbrukums izdevās un uzdevums tika izpildīts. Šī ir nozīmīga kauja 27. Jēgeru bataljona vēsturē, jo tā bija vienīgā, kurā somu jēgeri piedalījās vienlaikus tik lielā skaitā. Kaujā krita viens somu jēgeru sapieris, deviņi bija ievainoti un viens pazudis bez vēsts. Pēc kaujas visām tajā iesaistītajām vienībām ar pavēli Nr. 8 tika izteikta Vācijas armijas īpaša atzinība. Seši somu jēgeri tika apbalvoti ar Dzelzs Krustu. Pēc atgriešanās Somijā jēgeri dibināja sapieru vienību un sāka atzīmēt Smārdes kaujas gadadienu.

Gadadienu svin galvenokārt dažādu militāro vienību sapieru vienības. Svinīgajā ceremonijā piemin un godā veterānus. Varoņu kapsētās un piemiņu vietās tiek nolikti vainagi. Visas vienības tradicionāli dodas parādē. Svētku īpašie goda viesi ir veterāni un attiecīgajā vienībā agrāk dienējušie karavīri. Svētku laikam bieži tiek pieskaņota arī radinieku apmeklējuma diena.

Katrā vienībā svinīgā programma tiek sastādīta sekojot vietējām tradīcijām. Tajā var būt dažādas sacensības, ekipējuma izrādīšana un paraugdemonstrējumi. Paraugdemonstrējumu laikā kareivji rāda dienestā iegūtās prasmes. Komandieris uzrunā klātesošos svinīgajā runā, un tradicionāli tiek apbalvoti gada labākie sapieri.

Katrā vienībā svētki atšķiras, bet tos vieno jēgeru tradīcijas un Smārdes kauja. Šajā dienā daudzi somi, no paaudzes paaudzē, uzzina, kur ir Smārde un kādēļ šī vieta ir svarīga somu sapieriem.

Šogad aprit 100 gadi kopš somu militāro inženieru rota, kas ietilpa Prūsijas 27. Karaliskā jēgeru bataljona sastāvā, veiksmīgi cīnījās Smārdes kaujā. Atzīmējot šī notikuma 100. gadadienu, Somijas Aizsardzības spēki 2016. gada 25. jūlijā  atklāja pieminekli Smārdes ciemā – vietā, kur notika kauja.

 

Avoti:

1. Sapieru gadadiena – “Smārdes (Schmarden) diena”, Somijas vēstniecības Rīgā mājas lapa  (http://www.finland.lv/public/default.aspx?contentid=333463&nodeid=38433&contentlan=19&culture=lv-LV);

2. Smārdē pirmdien atklās pieminekli somu jēgeriem; gaidāmi satiksmes ierobežojumi uz Ventspils šosejas, Engures novada mājas lapa (http://www.enguresnovads.lv/kultura/smarde-pirmdien-atklas-pieminekli-somu-jegeriem-gaidami-satiksmes-ierobezojumi-uz-ventspils-sosejas)